Kiwi - witaminy

Kiwi, chociaż jest owocem egzotycznym to jest w naszym kraju bardzo popularny. Przyczyn jego popularności należy szukać w jego właściwościach zdrowotnych. Ten mały, niepozorny owoc jest prawdziwą bombą witaminową, a przy tym jest wyjątkowo smaczny.

Jakie witaminy ma kiwi?

Kiwi jest bogatym źródłem witamin i wartości odżywczych, ma mnóstwo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, urodę i samopoczucie. Regularne spożywanie kiwi wpływa korzystnie na nasz nastrój, minimalizując ryzyko depresji, wzmacnia także odporność i przyspiesza leczenie infekcji. Nie bez powodu kiwi jest określane jako bomba witaminowa, bo zawiera duże ilości witaminy C (jeden owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę), a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu. Ze względu na bogactwo wartości odżywczych, kiwi zostało zaliczone do grupy „super food”.

Kiwi to owoc, który posiada liczne właściwości, m.in. przeczyszczające, odchudzające, a także odżywcze, dzięki czemu znalazł zastosowanie w kosmetyce. Jeden średniej wielkości owoc kiwi (około 100 gram) ma tylko 60 kcal, a zawiera aż 2 gramy błonnika. Ze względu na swoją niską kaloryczność, kiwi może być stosowany podczas diet odchudzających.

Kiwi – cudowny owoc.

Naukowcy przekonują, że kiwi może zapobiegać, a także leczyć wiele chorób i schorzeń, na przykład może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, obniżają poziom trójglicerydów, a także hamują sklejanie się płytek krwi. Kiwi mogą także spożywać cukrzycy, ale w ograniczonych ilościach i najlepiej skonsultować to z lekarzem lub dietetykiem.

Część naukowców przekonuje, że codzienne spożywanie kiwi, może zapobiegać zmianom w DNA, które są między innymi odpowiedzialne za rozwój nowotworów, ale to nie wszystko. Kiwi może także hamować zmiany w tym zakresie, a nawet przyczynia się do naprawy już uszkodzonego DNA.

Wprowadzenie kiwi do naszej codziennej diety będzie miało ogrom pozytywnych skutków. Poniżej przedstawiamy listę dodatnich właściwości kiwi:

– poprawia kondycję oczu, ponieważ jest doskonałym źródłem luteiny, czyli związku naturalnie występującego w ludzkim oku,
– jako bogate źródło witaminy C wspomaga walkę z przeziębieniem, a także doskonale się sprawdza w profilaktyce,
– kiwi dzięki dużej zawartości błonnika jest cudownym środkiem na zaparcia,
– kiwi obniża poziom złego cholesterolu,
– kiwi reguluje procesy trawienne,
– kiwi wspomaga pracę mózgu i system nerwowy,
– kiwi zapobiega osteoporozie.

Wyżej wymieniliśmy najważniejsze właściwości kiwi i jak łatwo można zauważyć, jest ich naprawdę sporo. W tym niepozornym owocu, kryje się bezmiar witamin, minerałów i wartości odżywczych. Warto więc pomyśleć o wprowadzeniu kiwi na stałe do naszego jadłospisu. Nie powinno to być trudne, bo kiwi jest także bardzo smacznym owocem, a przy tym łatwo dostępnym w naszym kraju przez cały rok. Już jeden owoc dziennie, może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto go spożywać. Ciężko przedawkować kiwi, warto jednak zwrócić uwagę, czy przy większym jego spożyciu nie pojawia się reakcja alergiczna.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here