Ogórek to bardzo znane i chętnie jedzone warzywo w Polsce. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby ogórka w sałatce, na kanapce, w formie mizerii. Być może nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale ogórek ma bardzo dużo wartości odżywczych. Oprócz tego działa przeciw nowotworowi, gasi pragnienie, bo w 97% składa się z wody, dlatego chętnie jemy go w lecie, działa moczopędnie, dlatego przy problemach z nerkami i układem moczowym jego jedzenie w dużych ilościach jest jak najbardziej wskazane. Być może przy jedzeniu nie wiemy jakie witaminy ma ogórek, dlatego warto się tego dowiedzieć. Posiada on dużo witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, Witaminy A, E, K, B6, niacyny, kwasu foliowego. Zawartość tych witamin jest zależna od tego czy jest ze skórką czy bez. Oprócz witamin ogórek jest też małokaloryczny i posiada mało cukrów, mało tłuszczu, błonnik, a także białko. Ogórek jest również bogaty w minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk oraz sód. Ogórek jest też wartościowym składnikiem w trakcie oczyszczania organizmu. Sok z ogórka z dodatkiem cytryny i mięty działa orzeźwiająco, ale i oczyszczająco. Nieprzyjemny zapach potu mówi nam o tym, że posiadamy w swoim organizmie dużo zbędnych substancji. Ogórek działa też dobrze na nieświeży oddech. Działa on też na problemy ze zgagą, jest odpowiednim produktem dla osób chorujących na cukrzycę ze względu na niski indeks glikemiczny. Jeśli zależy nam na diecie odchudzającej, warto sięgnąć po ogórek, który ma niską kaloryczność. Ogórek działa również odkwaszająco na organizm. Jest on zalecany przy problemach z nadmiarem wody w organizmie – ogórki zadziałają moczopędnie i pomogą w pozbyciu się toksyn. Ogórek jest również cennym składnikiem kosmetyków pielęgnujących. Ekstrakt z ogórka jest składnikiem toników, mleczek, maseczek, kremów. Jeśli mamy cerę tłustą lub trądzikową, warto sięgnąć po tego typu kosmetyki z wyciągiem z ogórka. Jest on też składnikiem szamponów do włosów przetłuszczających się. Dostępne w Polsce są trzy rodzaje ogórka. Pierwsze to gruntowe, które mają charakterystyczną chropowatą skórkę, ale idealnie nadają się do jedzenia bez obierania, a także nadają się do kiszenia. Korniszony malutkich rozmiarów, które odpowiednie są do marynowania, a także szklarniowe, które najczęściej siekamy do sałatek lub kanapek. Ze względu na zawartość błonnika, ogórek jest dobrym regulatorem pracy układu pokarmowego. Mimo tego, że mają mało kalorii, można nimi się nasycić. Ogórek działa też pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ obniża poziom cholesterolu. Zawarte w ogórku kukurbitacyny zostały docenione ze względu na działanie antynowotworowe. Może on znacznie ochronić przed rakiem trzustki. Ogórek działa pozytywnie na skórę, paznokcie i stawy ze względu na krzem. Produkcja kolagenu i elastyny jest możliwa właśnie dzięki krzemowi, o którego zawartość powinniśmy dbać, bo często spada wraz z wiekiem. Poza tym wzmacnia włosy, dzięki lepszej produkcji kreatyny i wzmacnia paznokcie skłonne do łamliwości.