Co zawiera gluten?

Od jakiegoś czasu obserwuje się ogromny wzrost zainteresowania dietą bezglutenową. Ludzie coraz poważniej myślą o zdrowym żywieniu, więc prędzej czy później natkną się na ten temat. Ale co to w ogóle jest i jakie produkty zawierają gluten?

Co to jest gluten?

Gluten to nazwa dla mieszanek białek roślinnych występujących w pszenicy, zbożu i jęczmieniu, niestety mimo że naturalny, to dla wielu osób może okazać się szkodliwy – głównie dla osób chorujących na celiakię lub obciążonych alergią na gluten.

Jakie produkty zawierają gluten?

Jak wspomnieliśmy wyżej, gluten zawierają głównie zboża:

– pszenica (w tym także orkisz, jedna z odmian pszenicy),
– żyto,
– jęczmień,
– pszenżyto,

więc eliminacja wyżej wymienionych zbóż, wymaga także wykluczenia z naszej diety pieczywa z mąki pszenicznej, żytniej i jęczmiennej, makaronów produkowanych z ich użyciem, kaw zbożowych, piwa, płatków zbożowych, ciast i ciastek oraz sucharów a także części gotowych dań.

Dieta bezglutenowa to przeważnie konieczność i dla osób chorujących na nietolerancję glutenową, produkty niezawierające tego składnika powinny być wyraźnie oznaczone, żeby wspomóc ich w codziennych działaniach. Taka żywność przeważnie jest oznaczona napisem „produkt bezglutenowy” albo „produkt nie zawierający glutenu”.

Czy tylko zboża?

Niestety nie. Gluten może być także dodawany do produktów, które nie są bezpośrednio związane z produktami zbożowymi, w tym także do sosów, wędlin, przetworów, konserw, proszku do pieczenia, smakowych alkoholi, a także do słodyczy na przykład czekolady.
Warto więc zwrócić uwagę na skład wypisany na odwrocie opakowań, część z pojawiających się tam określeń może świadczyć o obecności glutenu:

– mąka pszenna,
– skrobia pszenna, skrobia żytnia, skrobia jęczmienna,
– skrobia modyfikowana,
– maca,
– białko roślinne,
– peptydy roślinne,
– aminokwasy roślinne,
– słód jęczmienny.

Warto zapamiętać, że gluten może być także obecny w niektórych lekach i suplementach diety. W razie jakichkolwiek wątpliwości najlepiej zapytać sprzedawcy, czy dany produkt jest wolny od glutenu.

Jak wynika z powyższego, dieta bezglutenowa nie jest łatwa w stosowaniu. Osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenową muszą bardzo uważać, gdyż gluten jest wszechobecny w sklepach. Trzeba więc wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zbożowe, ale także produkty, w których gluten jest niejako ukryty.

Warto pamiętać, że diety bezglutenowej nie powinno się wprowadzać samemu, jest to na tyle skomplikowana dieta, wymagająca wyeliminowania bardzo wielu produktów, więc najlepiej skonsultować to z lekarzem albo profesjonalnym dietetykiem. Na początku trzeba przeprowadzić badania, by sprawdzić czy to właśnie gluten odpowiada za nasze dolegliwości i jeżeli wynik będzie niestety pozytywny, to ustalić ze specjalistą, właściwy sposób odżywiania i wprowadzania diety.

Dieta bezglutenowa nie różni się specjalnie od zasad zdrowego odżywiania. Po eliminacji glutenu z naszego jadłospisu, należy wprowadzić do diety więcej warzyw i owoców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here