Białko w codziennej diecie

Zachowanie poprawnego sposobu odżywiania to bardzo istotna kwestia mająca kolosalny wpływ na to jak będzie wyglądał nasz dzień. Odpowiednie nasycenie konkretnymi makro i mikro elementami to przepis na udany poranek i dalszą część dnia, ale nie tylko. Dobre odżywianie to inwestycja długoterminowa, która przynosi długotrwałe skutki takie jak odpowiednia aparycja, brak problemów z nadwagą i otyłością, zdrowe włosy i paznokcie, brak problemów ze skórą i innymi trapiącymi społeczeństwo schorzeniami. Nasza codzienna dieta powinna składać się z trzech głównych składników pokarmowych – węglowodanów, tłuszczy i białka. Idąc po kolei – węglowodany to cukry i produkty skrobiowe, których głównym przeznaczeniem jest szybkie dostarczenie organizmowi energii. Dzielimy je na złożone i proste, można wyobrazić sobie że pełnią funkcję paliwa. Nie wolno ich wykluczać nawet podczas diety redukcyjnej, ponieważ są bazowym źródłem energii dla większości komórek, a także są konieczne do prawidłowej syntezy białek i rozpadu tłuszczu. Jeśli planujemy schudnąć warto zmniejszyć ich ilość, jednak całkowita rezygnacja to bardzo poważny błąd w żywieniu. Warto mieć na uwadze, że węglowodany złożone są spalane powoli, nie zwiększają nagle poziom energii, lecz uwalniają ją stopniowo, a dodatkowo utrzymują uczucie sytości. Przechowywane są w wątrobie oraz mięśniach. Druga grupa to tłuszcze, które w podobny sposób dzielimy na dwie odrębne grupy – nienasycone oraz nasycone. Wbrew względnej intuicji to właśnie nienasycone są tłuszczami dobrymi, mającymi pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Ich głównymi źródłami są olej rzepakowy, oliwa z oliwek i inne oleje roślinne jak na przykład kukurydziany, czy kokosowy. Tłuszcze nasycone natomiast to składnik którego raczej powinniśmy dość mocno ograniczać. Spotkać możemy je w pełnotłustych produktach mlecznych takich jak lody czy śmietana, produktach pochodzenia zwierzęcego i mięsie oraz przetworach mięsnych, na które uważać trzeba ze szczególną ostrożnością. Nadmiar tłuszczów nasyconych powoduje wzrost cholesterolu we krwi i zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, przede wszystkim miażdżycy i zawału serca. Według apeli największych, światowych organizacji zdrowia powinniśmy bardzo uważać na ich ilość, a maksymalny ich procent udziału w codziennej diecie powinien wynosić do 5 procent. Trzecim składnikiem, najbardziej kojarzonym ze zdrowym trybem życia jest białko. Białko dzielimy na te pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Jest głównym budulcem organizmu, a także pełni funkcję energetyczną. Stąd też wynika, że zarówno osoby chcące schudnąć, jak i te nabierające masy mięśniowej powinny zwiększyć spożycie tej substancji. Warto sobie zadać w takiej sytuacji pytanie – jakie produkty zawierają białko? Przede wszystkim znajdziemy go w drobiu, mleku i jego przetworach, a także w roślinach strączkowych, jajkach, rybach i owocach morza. Białko to bardzo korzystny produkt, który powinien być obiektem pożądania każdej diety. Można je znaleźć także w odżywkach dla sportowców, co potwierdza fakt, że jest nieodłącznym składnikiem diety rozbudowującej organizm w pozytywnym kierunku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here