W przemyśle spożywczym możemy spotkać rozmaite dodatki do żywności. Każda grupa pełni w procesie produkcji określone funkcje. O czym więc powinien wiedzieć każdy konsument?
Dodatki do żywności – czym są w świetle prawa?
W zależności od kraju definicja tego terminu może być nie odmienna. W Unii Europejskiej za dodatki do żywności uznaje się substancje, które normalnie nie są spożywane, a które celowo dodaje się do produktów spożywczych ze względów technologicznych. Zasady ich stosowania są ściśle regulowane przez prawo. Firmy mogą korzystać tylko z tych substancji, które znajdują się na oficjalnej liście dodatków dopuszczonych do użytku. Setkę tych substancji możemy podzielić na cztery grupy. Do pierwszej zaliczamy różnego rodzaju aromaty złożone z kompozycji smakowo-zapachowych. Drugą będą barwniki, a w trzeciej środki zmieniające konsystencję produktów. Do ostatniej zaś zaliczymy różnego rodzaju konserwanty i przeciwutleniacze. W Polsce do użytku dopuszczono łącznie blisko trzysta substancji.
Fosforany i lecytyna – do czego służą?
Omawianie dodatków do żywności, które są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, warto zacząć od lecytyny. Substancja ta jest niezwykle ważna dla organizmu człowieka. Pomaga bowiem w utrzymaniu koncentracji czy usprawnieniu procesów zapamiętywania. Lecytyna jest więc szczególnie przydatna dla osób uczących się, pracujących umysłowo czy starszych. Substancja ta jest dobrym źródłem kwasów omega-3, które są dla nas niezwykle ważne. Trzeba tylko pamiętać, by nie przekroczyć zalecanej dawki spożycia. W przemyśle spożywczym fosforany stosuje się do produkcji wędlin. Poprawiają one ich strukturę i apetyczność, a także skracają czas całego procesu. Na etykietach produktu znajdziemy je pod symbolami od E338 do E452. Najczęściej stosuje się kwas fosforowy, fosforan potasu, sodu, magnezu i wapnia. Poza wędlinami stosuje się je także w płatkach śniadaniowych i napojach gazowanych. Ich zastosowanie jest więc naprawdę szerokie.
Dystrybucja dodatków do żywności – kto dostarcza takie produkty?
Mnogość tych substancji sprawia, że producenci żywności poszukują firm, które oferują produkty wysokiej jakości i spełniające obowiązujące normy. Dystrybucja dodatków do żywności wymaga bowiem spełnienia wielu kryteriów. Substancja pozyskana od hodowców musi bowiem trafić do producentów bez utraty jakości i właściwości. Potwierdzeniem spełnienia tych wymogów są certyfikaty. Znajdziemy je chociażby na stronach internetowych dystrybutorów. Więcej o tym dowiesz się tutaj https://oqema.pl/. Bez wychodzenia z domu możemy więc porównać oferty firm i wybrać tę, która najbardziej odpowiada naszym potrzebom. Dystrybucja dodatków do żywności jest więc bardzo ważnym elementem przemysłu spożywczego. Od jakości dostarczanych substancji zależy bowiem jakość produktu końcowego. Dlatego nie warto polegać na najtańszych rozwiązaniach. Kwestia jakości powinna być tutaj zawsze na pierwszym miejscu. Stawiając na profesjonalnych dystrybutorów możemy być spokojni o wartość produktów.