Żadne święta nie mogą się obejść bez słodkości. Każda szanująca się pani domu chce by jej goście w tak wyjątkowym czasie dostali na podwieczorek coś specjalnego i smakowitego. Niektórzy hołdują tradycyjnym recepturom, inni wolą kuchenne eksperymenty. Przy okazji Wielkanocy również warto poeksperymentować i wzbogacić znane już wypieki o jakieś nowe składniki czy też nadać im wyjątkową formę. Pieczenie jest prawdziwą sztuką- to pewne. Wyczarowanie idealnego ciasta nie jest ani łatwe, ani szybkie. Ale, jeśli kochamy pichcić, na pewno damy się skusić na wypróbowanie któregoś z tradycyjnych przepisów. To, jakie ciasta na Wielkanoc upieczemy, zależy od naszych indywidualnych preferencji.
Kto nie pamięta odurzającego zapachu świątecznego, babcinego placka? Nawet ten, kto nie jest amatorem słodkości, doceni smaki dzieciństwa. Najbardziej charakterystyczne wypieki wielkanocne to oczywiśćie baba, mazurek oraz pascha. To zawsze warto przygotować, ponieważ kojarzy się z tradycyjnymi świętami, domem rodzinnym, młodością. Dziś często też zwracamy uwagę na to, co jest akurat modne. Nie ma w tym nic złego, ale warto pokazać naszym dzieciom coś ponadczasowego, aby również poznały te niezapomniane aromaty domowych wypieków. Najpopularniejsza jest chyba babka. Nie jest to trudny wypiek. Przy odrobinie chęci każdy może taką babę upiec sam. Wydawać by się mogło, że to trochę nudne ciasto, ale nic bardziej mylnego. Babki mają bardzo wiele odmian. Różnią się składnikami, smakami, kolorami, a nawet fakturami. Możemy je wzbogacić o rozmaite dodatki: bakalie, orzechy, owoce, kremy, polewy, posypki itd. Można pokusić się o przyrządzeni babki kilku smakowej, lub przygotować babkę- zebrę z pyszną czekoladą. Możemy również w różny sposób aromatyzować nasz wypiek np. wanilią, olejkiem migdałowym, skórką pomarańczową lub cytrynową. Warto też poeksperymentować z kształtem babki. Tradycyjne formy, z dziurką w środku i pofalowanym rantem, są jak najbardziej mile widziane. Jednakże przy okazji świąt można nieco zmodyfikować kształt, wybierając specjalne silikonowe formy. Otrzymamy wówczas wypiek w kształcie róży, słonecznika czy nawet zamkowej wieży. Takiej baby nie musimy już nawet dekorować, sama w sobie będzie stanowiła wyjątkową ozdobę świątecznego stołu.
A dekoracja jest przecież ważna. W czasie Wielkanocy chcemy, żeby nasz dom wyglądał pięknie i odświętnie. Wypieki również powinny doskonale się prezentować. Ogromne możliwości dają w tym względzie mazurki. Z nich możemy wyczarować prawdziwe, małe, jadalne dzieła sztuki, które wzbudzą podziw i zachwyt naszych gości. Mazury to bardzo wdzięczne ciasta, ponieważ arsenał smaków jest w zasadzie nieograniczony. Tradycyjnie przygotowuje się je na kruchych spodach i przekłada marmoladą bądź kajmakiem. Ale to tylko wersja podstawowa. Tutaj ogranicza nas jedynie wyobraźnie. Mazurek będzie równie dobrze smakował, jeśli zrezygnujemy z kruchego ciasta na rzecz biszkopta. Dodatki zależą od naszych preferencji smakowych. Możemy dodać wszystko, co tylko lubimy: owoce, orzechy, czekoladę, śmietanę, budyń, galaretkę czy mus.